Redigering

publicerat i Foto;
Jag älskar att ta bilder och har lärt mig otroligt mycket sedan jag flyttade till Oslo och började jobba i fotobutik, men det var först när Karl (som är utbildad fotograf) och jag blev tillsammans som jag lärde mig att ta bilder i RAW format och som jag lärde mig mycket om redigering. Jag tänkte visa lite snabbt hur jag kan redigera en bild. Det finns såklart mycket mer man kan göra, men jag vill aldrig överredigera en bild, men med lite enkla tips och trix kan bilden bli så mycket bättre. Fördelen med att ta i RAW format är att det finns så mycket mer info att hämta i bilden och därför är det mycket bättre när man ska redigera. Min finaste och bästa vän Anna fick ställa upp som redigeringsbild. Den oredigerade bilden är mörk och tråkig, utan några kontraster och vitbalansen är helt fel. På den redigerade bilden kommer hennes ansikte i fokus och bilden har mycket mer liv i sig. Detta tog mig max 5 min och jag kunde som sagt gjort mycket mer, men detta är bara för att visa.
Före redigering                                                                  
Först öppnas bilden i RAW konverteraren. Här ändrar jag vitbalansen för att få den så "riktig" som möjligt. När man tar bilder i snö blir bilderna oftast väldigt blå och det vill jag ju inte att den ska vara (i mitt fall var bilden väldigt gul/grön). Så här drar jag lite i vitbalsen tills jag tycker att det ser bra ut. Här kan man göra fler redigeringar men det brukar inte jag göra, ev lite recovery om bilden är utbränd. Sedan öppnar jag bilden i Photoshop. 
Det första jag brukar göra är att öppna Curves och ändra kruvan lite. Här har jag gjort det vita lite vitare, det svarta lite svartare och hela bilden lite ljusare. 
Sedan har jag markerat ut Annas ansikte som jag vill ska bli ljusare än bakgrunden för att hon ska "stå ut" lite från bilden. Det är viktigt att också välja Feather, för att markeringen inte ska synas i bilden. Annars hade det blivit en ljus gloria runt Annas ansikte och det är inte så fint.. Här har jag valt Feather 150 och gjort det två gånger, men på mindre områden så tar jag mindre Feather. Sen har jag gått in i Curves igen och gjort markeringen ljusare.
Sen har jag tagit och bytt markering så att det som tidigare inte var markerat har blivit markerat och gjort detta område mörkare. På porträtter tycker jag det är fint när ansiktet är ljusare och bakgrunden lite mörkare för att ge extra fokus på ansiktet.
Här har jag gått in och markerat Annas ögon, valt Feaher 10 och sen gjort ögonen lite ljusare, det vita lite vitare och det svarta lite svartare. Detta gör att ögonen "poppar" men man måste vara försiktig så att det inte blir för mycket, då ser det väldigt onaturligt ut. Detta har jag också gjort i Curves.
Jag brukar inte gå in och släta ut huden och massa sånt, men lite små redigeringar kan göra mycket. Här har jag kopierat mitt lager, markerat under Annas ögon och sedan ljusat upp. Det finns nog inte många människor som inte är lite mörkare under ögonen och detta kan vara fint att redusera på bilder. Men för att det inte ska bli någon allrför för stor skillnad gör jag en sak till (bilden under)
Opacity drar jag ner den från 100% till 44% i detta tillfälle. Det gör att det inte ser tillgjort ut utan väldigt naturligt. Det syns inte att jag gjort något om man inte kollar före och efter på bilden, och det gillar jag. Det ser alltså väldigt naturligt ut.
Det sista jag gör är att välja Unsharp Mask för att göra bilden skarpare. Här får man prova sig fram men runt 100% brukar jag tycka är lagom. 
Efter redigering
Jag har som sagt gjort ganska lite men det är stor skillnad. Hade kunnat göra mycket mer och lägga ner mer tid på det, men detta är bara för att visa hur man snabbt och enkelt kan göra en bild så mycket bättre.
 
 

Sova längre på dagarna? Ja tack, mamma.

publicerat i Nora 6-9 månader;
Igår kväll hade vi en utsliten tjej efter massa gråt och skrik som antagligen beror på den där tanden som är påväg upp. Jag kan inte känns någon vass kant ännu, men den syns tydligt där inne. Hon har sovit helt okej inatt efter att hon fick flaska och lite paracet vid 02.30 tiden. Vi stod upp vid 7 tiden idag och efter gröt och lite Drømmehagen (Drömmarnas trädgård) slocknade hon i sängen vid 9.15 och sover fortfarande. Tidigare har hon bara sovit ganska så exakt 30 min på förmiddagen och eftermiddagen, men sedan några dagar tillbaka har hon börjat sova mycket länge på förmiddagen. Som längst har hon sovit 1,5 timme och det kanske blir så idag också? Jag vet inte om det beror på att hon sovit dåligt om nätterna de senaste dagarna eller att hon helt enkelt behöver mer sömn på dagtid eftersom hon är så aktiv. Det är nog lika skönt för oss båda. Jag hinner pausa och vila upp mig efter en tung natt och en dag full av lek och Nora likaså. 
Drømmehagen som det heter på norska, och Drömmarnas trädgård på svenska, är något jag har hört mycket gott. Det är tydligen en stor favorit hos många småbarnsfamiljer. Nora har en av böckerna, men den har vi kanske bara sätt i ett par gånger men idag satte jag på ett avsnitt på datorn och hon satt som klistrad. Mysig start på morgonen och jag kan tänka mig att det blir en favorit även hos denna lilla damen. 
Jag tror jag väntar med att hoppa in i duschen och starta dagen på riktigt, eftersom Nora antagligen inte sover sådär super länge till. Regnet faller utanför vårt fönster så det är inte sådär väldigt lockande att ta sig ut, men jag tänkte att vi skulle ta oss till hälsostationen för att väga lilltjejen idag. Blir spännande att se vad vågen visar, för jag har verkligen ingen aning. Ha en fin måndag, kära ni ♥

7 månader idag

publicerat i Nora 6-9 månader;
Ännu en gång har dagarna flugit förbi och idag firar vi att Nora blir en månad äldre. Ska det alltid gå såhär fort? Vilken tur att vi bor i Norge som är ett av de landen som är bäst på detta med permisjon, tänkt om jag hade behövt jobba efter bara ett par månader? Så mycket man skulle gå miste om! Även om jag skulle vilja vara hemma med Nora i all evighet så ska jag vara tacksam för att jag får så lång tid som jag ändå får ♥
 
Vid 7 månader:

- Mamma har inte tagit med mig till hälsostationen på en stund så hon vet inte hur mycket jag väger, men hon gissar på strax över 7 kilo. Hon har lovat att vi ska gå dit i nästa vecka!
- På kläder använder jag fortfarande mest 68. Jag har några klänningar i 74. De är lite stora men det gör ju ingenting. 
- Jag har blivit väldigt duktig på att sitta i min tripp trapp så det är alltid i den som jag blir serverad min mat. Jag älskar att sitta vid bordet och på helgerna äter hela familjen frukost samtidigt och det är såå mysigt! 
- På tal om att äta så har jag slutat amma helt. Jag tror inte att jag saknar det så mycket och mamma tycker det är skönt att veta att jag alltid blir mätt istället för att undra om jag har fått i mig tillräckligt. 
- Mina nätter är fortfarande väldigt upp och ner. Ibland sover jag nästan hela natten och ibland kan jag vakna och vara ledsen för att jag har ont i tänderna. Ibland är jag nog lite hungrig också. Då ger mamma eller pappa mig flaska och sen somnar jag som en stock. 
- Tidigare har jag mest snurrat från rygg till mage men nu snurrar jag från mage till rygg nästan lika mycket. Ibland ett helt varv på en gång! 
- Jag börjar förstå att jag kan dra mig fram på golvet och kan sakta men säkert förflytta mig när jag ligger på magen. Jag har inte helt fått in tekniken på att åla, men snart så! Jag rör mig mest runt i en cirkel, men om jag får syn på en leksak prövar jag ofta att ta mig fram till den! 
- Jag kan sitta under kortare stunder helt själv. Ibland ganska länge, faktiskt. Jag är inte helt stabil till att sitta upp och leka med mina leksaker, men gott på väg!
- Min första tand har kommit fram! Ett litet riskorn har jag i min mun och mamma och pappa tycker att det är så spännande! Själv tycker jag mest att det kliar och inte är speciellt kul..
- Jag sover nu på eget rum! Natten till den 23 april var första gången och det gick väldigt bra. Jag sov varken bättre eller sämre mot tidigare så mamma är nöjd. Hon hade kanske hoppats på bättre, men jag är nog inte helt redo att sova från 19-07 än. 
- Jag har börjat tycka att det är väldigt spännande att svepa mina leksaker på golvet och släppa de från tripp trapp stolen. Massa olika ljud uppstår och det tycker jag är kul! 
- Jag är väldigt stark i mina ben och tycker oftast bättre om att stå än sitta! Jag kan nästan stå på golvet och hålla i mig i bordet utan mamma eller pappas hjälp! 
- Tänk att nappen har blivit en av mina bästa vänner, jag som inte ens ville ha napp i början! Nu börjar jag få till det här med att stoppa in den i munnen själv och ibland kan mamma och pappa säga "nejmen, har du satt i nappen helt själv?" Då känner jag mig duktig!

Första tanden tittar fram

publicerat i Nora 6-9 månader;
Åh, har haft en såå mysig dag med fina Madeleine med fika och lunch på Waynes Coffee och sen lite slappande i soffan hos henne. Älskar när man bara klickar med någon och det känns som att man har känt varandra i en evighet, när man i verkligenheten inte har känt varandra speciellt länge. Så är det för oss. 
Som vanligt blev det massa bebisprat eftersom hon är höggravid och Nora är relativt ny i denna värld, och när vi sitter och pratar om tänder, så kollar jag in i Noras mun och vad får jag se? Ett riskorn! Wow, det måste ha kommit under natten för där var ingenting igår. Lilla tand, som vi har väntat på dig! Har känt och sett i Noras mun varje dag de senaste veckorna eftersom hon har gråtit en del, haft ont och dregglat massvis. Sovit dåligt på nätterna har hon också gjort och de senaste dagarna har det varit en del stora blöjor. Kanske att det var på grund av att tanden kom upp idag som gjorde att hon sov 1,5 timme i förmiddags när hon bara brukar sova 30 min? Att den värsta smärtan var över och hon kunde slappna av? Det låter i alla fall ganska logiskt, tycker jag. Vi får hoppas att det var under själva tandsprickningen som det var värst, och att det inte gör lika ont när tanden ska växa upp. Håller tummarna!
Det är inte det lättaste att ta bild av, men fick tagit en bild med mobilen där jag tycker att man ser ganska tydligt. Ser ni? 

Klar för 17 maj

publicerat i Nora 6-9 månader;
Snart är det dags för 17 maj, kanske det största datumet i Norge? Alla är ute och firar Norges nationaldag och det är något alla någongång borde uppleva! Det går nästan inte att beskriva med ord. Detta blir min 4e gång som jag är med och firar och det är extra speciellt detta år då min lilla halvnorrman får vara med och fira denna dag! 
De flesta norrmän går klädda i bunader, Sveriges motsvarighet till folkdräkten. Men den betyder så mycket mer i Norge än i Sverige och varje kommun har sin egna dräkt. Noras farmor, som är helt rå på att sy och sticka, har gjort en Romsdalsbunad åt henne! Det är den de använder i Molde, där Karl är ifrån. Den kom leverad igår av farmor och ord kan inte beskriva hur fin den är. Hon har lagt ner så mycket jobb på den, så många fina detaljer och det ligger massa kärlek bakom den. Farmor är utbildad silversmed så smyckena som är till bunaden är handgjorda av henne. Jag blev helt mållös! Åhh, den är såå fin! TUSEN TACK, farmor! ♥
 
 

Klar för sommaren

publicerat i Nora 6-9 månader;
Igår efter att jag hade varit hos tandläkaren tog Nora och jag en shoppingrunda. Det blev både en ny vårjacka, solhattar, klänningar, byxor och allt hon kan behöva inför sommaren. H&M hade fått in såå mycket fint till små att det slutade med att vi gick ut med en stor påse därifrån. Egentligen så gillar jag inte H&Ms kläder sådär supermycket, men ibland kan de överraska med otroligt fina kläder till bra priser, som igår. Åh vad lite shopping kan göra en lycklig! Kan nästan inte komma ihåg när jag köpte något till mig själv, det mesta blir till Nora. 
Klänningen och hängslebyxorna med fjärilar på föll jag pladask för! Både mönstret, de små knapparna med hjärtan på och fickan i form av ett hjärta var helt i min smak. Åh, nu vill vi ha sommarvärme så att hon kan få använda alla nya kläder. De är lite stora i storleken men jag vill ju att hon ska kunna ha de hela sommaren. Dessutom kan ju klänningarna användas som tunikor när de börjar bli lite små - helt perfekt.

Stora tjejen

publicerat i Nora 6-9 månader;
Yes, nu är Nora stor! Nu kan hon äntligen sitta i sin tripp trapp utan att hänga med magen över kanten, haha! Vi har längtat efter denna dagen då det kommer bli mycket lättare att ge henne mat nu istället för att hon ska sitta i sin babysitter och vi ska få ont i rumpan och ryggen av att sitta på golvet. 
Hon invigde sin tripp trapp med en smoothie som hon glupskade i sig och snart blir det gröt i kungastolen. Så mysigt det blir nu när vi kan sitta som en liten familj och äta tillsammans. 

Ett avslutat kapitell

publicerat i Nora 6-9 månader;
Nätterna är väldigt upp och ner nu, men oftast sover hon bra fram tills klockan 05, därefter vaknar hon ofta och vill ha napp eller så vill hon gå upp! Hon äter inte längre på nätterna vilket är väldigt skönt, så jag vill tro att "sova hela natten" metoden funkade för oss. Vi gjorde undantag när hon hade ont i tänderna, men när hon var bra igen så körde vi på med att inte ge henne mat och det har funkat bra! 
På tal om mat så har jag slutat amma. Eller, hon får amma när hon vaknar på morgonen vid 7, men det är enda gången på hela dagen. Jag har helt enkelt inte så mycket mjölk längre så det känns bäst att ge henne ersättning, då vet vi också att hon får i sig tillräckligt. Vi har inte längre problem med flaskmatning, hon dricker mellan 165-200ml vid varje mål helt utan problem så det är faktiskt väldigt skönt. Det gör att Karl också kan hjälpa till och igår kunde jag gå ut och äta lunch med Louise och Frida utan att behöva stressa hem! Nora har helammat (med lite extra mat från 4 månader) fram till 6 månader och det är ju de dom säger är de viktigaste månaderna så det känns ändå helt okej att hon nu får ersättning. 
Nu dröjer det inte länge innan Nora både kan sitta och krypa! Hon kan sitta, men hänger liksom med överkroppen så att hon kan stötta sig på händerna i golvet. Hon sitter ju inte helt upp, men det tar nog inte många veckor innan hon är helt i mål! Och krypningen, där utvecklas hon varje dag! Bara nu i helgen har hon börjat stötta sig på sina knän och när hon ligger på magen kan hon dra sig lite fram, men mest åt sidorna. Men det är stora framsteg på bara några dagar och det är så kul att se! Snart har vi en liten prinsessa överallt!

Tänder, nu då?

publicerat i Nora 6-9 månader;
I förra veckan hade vi besök av de bästa jag vet, mamma och pappa. Och Millie såklart! Som vanligt var det underbart att få spendera tid tillsammans och lika tråkigt som alltid att behöva säga hejdå. Åh vad jag kunde önska att vi bodde närmare varandra, så att man kunde ses oftare. Särskilt nu när vi har Nora också. Hon hinner ju växa så mycket mellan varje gång även om vi ses relativt ofta. Men snart är det sommar, då hoppas jag att vi kan ses oftare och lite längre varje gång. Sommaren i Halmstad är ju väldigt fin, med närhet till havet och glassbaren och nu när mamma och pappa har skaffat sig ett hus där vi alla får plats blir det extra fint att åka hem. 
Bild från när vi fikade med mamma och pappa ♥
För en vecka sedan började Nora få ont i tänderna, eller tandköttet kanske är bättre att säga, då inga tänder syns till än. Men de är nog på väg och det dröjer nog inte länge innan vi kan skymta några riskorn inne i hennes lilla mun. Hon vaknar ibland på natten och gråter, biter i allt hon får tag i och dregglar mycket. Det gör att vi har tagit pause i "sova hela natten" eftersom det enda som lugnar henne på natten är mat. Det är jobbigt att se henne så ledsen och jag hoppas att det bara är under tandsprickningen hon har ont, och inte under den tiden tanden ska komma upp. Vi får hålla tummarna att det snart går över, för detta är inte kul för någon.