Ljus i vårt hus

publicerat i Nora 12-18 mån;
24 november idag. 1 månad kvar till julafton. 1 vecka kvar till första advent. Centrums gator lyser upp av ljusslingor, butikerna fylls av juldekorationer men här hemma har vi inte börjat än. Vi sparar oss till nästa helg, då blir det julbak och en tur ner till källaren för att hämta upp vårt julpynt. Nora tjuvstartade lite idag då, med att springa runt i lägenheten med en ljussling som var så spännande att leka med.. 
Nora älskar att prata. Massa ord som ibland blir små meningar, på Noras språk. Men några ord är ord som vi klarar att tolka.
- Mama
- Papa
- Dä (Där) ordet hon säger mest
- Gapm (gott)
- opp (upp)
- Tittaa (titta)
- Ba (baka) baka, baka kaka. Hon klappar händerna och säger Ba
- Heiej
- nä (nej)

Familjemys

publicerat i Nora 12-18 mån;
Så har ännu en helg susat förbi i världens fart och det är måndag igen imorgon. Denna helgen kunde jag gärna ha önskat var dubbelt så lång.. Vi har haft besök av mamma och pappa och som alltid är det underbart att ha de här men väldigt tråkigt när de åker igen. Men nu är det bara en månad tills vi ses igen. Skönt att ha ett datum att se fram emot, då känns det inte lika långt borta.
Igår var vi ute länge och lekte borta på dagiset som ligger nära oss. Nora sprang runt och runt och lekte och prövade sig också på att gå med Millie i koppel. Haha, jag vet inte vem av dom som var starkast men ena sekunden var Nora framför och andra studen bakom. Det slutade med att de ville gå varsitt håll och då parkerade Nora sin rumpa på marken. Det var i alla fall väldigt sött att se på!
Mamma och pappa åkte hem idag på förmiddagen, så efter att Nora blev väckt efter att ha sovit 2,5 (!) timme mötte vi upp våra fina vänner för lite häng ute i solen. Madeleine och jag har drömmar om att åka på solsemester ihop, våra familjer. Hur kul hade inte det varit? Åh, drömma får man såklart. Och det är ingenting som säger att vi inte skulle kunna, så vem vet? Kanske ska kika runt lite på olika resor och drömma mig bort? Åh, sol och värme. Det känns så långt borta.. Men ska faktiskt bli mysigt med vinter först. Göra det fint inför jul, baka och bara mysa. Så länge det inte är vinter långt ut i april så klagar jag inte.
Nora börjar föresten få in tekniken på att äta själv. Det går väldigt bra när vi lägger mat på skeden och sen ger den till henne. Men idag klarade hon att själv hålla i skeden och doppa den i yoghurten. Stora tjejen! 

Hei ej!

publicerat i Nora 12-18 mån;
Liten uppdatering av de senaste dagarna, som vanligt. 
 
Hej hej, vinka och smila är den senaste trenden här hemma nu. Nora vinkar till alla och springer gärna runt och säger hej hej samtidigt. Eller, det låter mer som Hei ej, men det är ju hej hej såklart. 
Hon har ju sagt Dä (där) innan och pekat, men nu är det hela tiden. Hon pekar på allt och säger Dä! 
 
Och idag upptäckte jag att tand nr 5 är sådär halvt ute! Nora låg på magen och skrattade och då såg jag den tydligt! Så nu har hon sina två tänder där nere, de två uppe i mitten och den 5e tar plats jämte ena tanden där uppe. 
 
Nora älskar, precis som sin mamma när hon var liten, rivna morötter. En hel morot som är riven försvinner på nolltid. Hon tar nästan ingen pause, bara stoppar in och stoppar in i sin lilla mun. Hon hinner knappt tugga och när hon är färdig är hon helt orange i ansiktet! Haha och jag älskar denna bilden. Hon ger sig inte förren sista biten är borta! Ska ha i sig allt.. 
Nu till helgen ska vi få besök av Noras mormor och morfar och det ska bli så mysigt! Mina föräldrar betyder såå mycket för mig och att inte ha dom nära hela tiden är tungt. Så jag ser verkligen fram emot fredag när de kommer! Så vi får se vad vi hittar på för mysigt när de är här. Hoppas på sol i alla fall!
 

Gapum gap - gott?

publicerat i Nora 12-18 mån;
I ett tidigare inlägg skrev jag att Nora säger något i stil med "Gapum gap" men de senaste dagarna säger hon istället "gapt" eller "gapp" som vi nu kanske tror betyder Gott! Nu säger hon det när hon är hungrig eller när hon äter något. Så vi tror det har med mat att göra, antingen när det är gott eller när hon vill ha något. Hon kan sitta vid matbordet och peka på något och säga gapt och när hon fått smaka så säger hon det igen. Kanske vi tar helt fel, men det är så vi tolkar det nu i alla fall.
Till vänster är en bild av Nora som visar hur stor hon är. "Hur stor är Nora?" och så sträcker hon händerna upp i luften och så säger vi "sååå stoor" och till höger en bild på en liten tjej som busat runt som en tok sista timmen innan hon skulle sova.
Det sistanämna gör hon nästan varje kväll, busar runt. Helt i bara blöja. Då springer hon runt i hela lägenheten, skriker, busar och är så glad! Något hon blir helt slut av, men det resulterar i att hon somnar fort då. 
De sista dagarna har vi nästan kunnat ha små konversationer med Nora. Inte så att Nora pratar så att vi förstår, men på sitt språk. Det är så mysigt och sitta vid matbordet och säga "Vill du ha mer mat, Nora?" och så får man en massa blaa, nana, ah, jajajaja, aaalalala tillbaka. Eller ett enkelt "neh!" Och så sitter hon och pekar på det hon vill ha, pratar och smilar. Jag är så glad för min fina lilla familj, de bästa i hela världen!