Sova hela natten

publicerat i Nora 6-9 månader;
Just nu ligger vår prinsessa och sover sött och sover förhoppningsvis genom hela natten. I onsdags, natten till torsdag, började vi med "sova hela natten metoden" Efter att ha läst mycket på internet och pratat med vår barnmorska så var vi eniga om att gå in 100% och prova detta. Karl skulle ta Nora på nätterna, prova att få henne att somna om utan att ge henne mat och enligt metoden så ska man göra detta i ca 3-5 dagar sen ska hon förhoppningsvis sova hela nätterna. Man måste vara berädd på att det kan bli en del gråt, långa nätter och lite sömn. Men att ge upp mitt i är inte bra, då kan effekten bli motsatt. Att hon istället vet att hon får som hon vill om hon gråter vilket i sin tur gör att hon kan använda sig av detta. Så vi tänkte då passa på under påsken, när Karl har några extra dagar ledigt. 
Jag flyttade ut och sov i soffan och Karl tog min sida av sängen och sov jämte Nora. Första natten vaknade hon först runt klockan 2, fick nappen och somnade om. Hon vaknade sedan vid 4 tiden, ville inte somna om med hjälp av nappen så runt 04.20 började hon gråta. Det var inte så att hon gallskrek, men det var en ledsen Nora fram till ca 04.50, och sedan somnade hon. Klockan 6 vaknade hon och var morgonvaken, då är det i princip omöjligt att få henne att somna om. För då är hon klar att starta dagen så då tog Karl henne till sängen så låg de där till ca 06.30 innan de kom tassande ut till mig och Nora fick mat. Andra natten vaknade hon 2 gånger, somnade om med nappen båda gångerna helt utan gråt. Tredje natten var lik som natt nummer 2, vaknade 2 gånger och fick napp, utan gråt. 
Inatt blir fjärde natten. Jag kommer att flytta in på sovrummet igen, men Karl sover fortfarande jämte Nora och tar henne om hon vaknar. Det känns som att hon nu förstår att hon inte får någon mat på natten, så nu ska vi istället jobba vidare på att hon inte heller ska vakna och vilja ha nappen. För oss har detta fungerat väldigt bra och det har varit lättare än vi trodde. Man ska ju inte ta ut någon seger i förskott, men förhoppningsvis fortsätter det såhär och då helst utan napp och att hon klarar att sova hela natten igenom. Tanken är ju att hon ska kunna flytta in på eget rum snart eftersom vi tror det är det bästa för henne. 
Så för oss ser det här ut att vara en väldigt bra metod och vi hoppas att det ska fortsätta i rätt riktning. Så vi är väldigt glada att vi testade! Ska hålla er uppdaterade om hur det går framöver! 
Nu blir det sen middag och mys i soffan med min kära. Glad påsk ♥

Grönt är skönt

publicerat i Allmänt;
Det är lika fint väder idag som igår, om inte finare, vilket är helt underbart! Så det blir en tur ut på oss idag igen för att njuta solen och förhoppningsvis en kaffe. Helt perfekt under dessa dagar när Karl har ledigt. Något annat som är underbart är vårt fina ris som står på bordet, så stort och grönt och som ger en sån där härlig vårkänsla. Längtar såå tills alla knoppar på träden börjar slå ut och man andas in den friska vårluften, men det är nog runt hörnet nu!
Nora ligger och sover just nu, men vi ska väl sakta men säkert starta denna dagen och göra oss klara. Idag är både Karl och jag utvilade, ska berätta mer senare, men vi har börjat med "sova hela natten" för Nora, som går över förväntningarna! 
Ha en fin dag! ♥

6 månader, halvvägs till ett år

publicerat i Nora 6-9 månader;
Ja, vår lilla tjej blir faktiskt 6 månader idag. Och som jag skrev i rubriken, halvvägs till ett år! Om de nästa 6 månaderna kommer gå lika fort som dessa har gjort så blir jag nästan lite rädd. För tänkt om hon har lärt sig att gå innan hon blir ett, sagt mamma och/eller pappa eller något annat stort. Tänk om det händer nu under de 6 månaderna som kommer? Det känns ju som att hon är för liten för allt det där, men ändå så nära. Självklart längtar jag tills hon springer runt barfota på gräsmattan och kan säga mamma, men allting går så fort och jag är så rädd att allt bara ska susa förbi i världens fart, nästan så att man inte hinner med allt. Det gäller verkligen att ta vara på varje dag och njuta, för fort går det, vare sig man vill eller inte. Men en sak är säker, detta halvåret har varit det bästa i mitt liv, utan tvekan. 
 
Vid 6 månader:
- Jag väger ca 7 kg (6775 gram den 18/3) och är 65 cm lång. Helt perfekt, enligt kurvan.
- På kläder är väl 68 det som passar bäst just nu. Det beror lite på vilket märke det är, jag har fortfarande en pjamas från Polarn och Pyret som är 50/56, men den säger mamma att jag inte ska ha längre. Men annars så är det väl 68 som jag har på de flesta kläderna. 
- Jag ammar fortfarande, men inte lika mycket och ofta som innan. Jag tycker fortfarande om det och ibland är det de enda som funkar när jag är lite ledsen. Men nu har jag så mycket annat för mig när jag ska amma, det finns ju så mycket att se, så jag tror mamma inte tycker att det är lika kul längre.. Ibland är jag mer intresserad av omgivningen än mamma, och då brukar det sluta med att mamma säger "om du inte ska äta så behöver du inte" och då gömmer hon maten för mig och då får jag helt enkelt skylla mig själv. 
- Och på tal om mat så älskar jag det! Jag provar gärna något nytt, även om jag ibland är lite skeptisk till nya smaker. Innan var ju päronpurré min favorit, tillsammans med gröt. Men nu har jag upptäckt massa annat gott som gör att päronpurrén inte är lika poppis längre. Bland annat så älskar jag sviskemos och mango! 
- Jag har blivit ganska duktig på att dricka vatten från tutkopp. I början rann det mesta av vattnet ut ur munnen, men nu börjar jag få in tekniken och jag blir alltid glad när det är dags för mat, då vet jag att jag får vatten också! Och bara så ni vet, så vill jag gärna hålla i koppen själv, för det är jag faktiskt ganska duktig på! 
- Mamma brukar skratta åt mig, men bara för att hon tycker att jag är söt, såklart. Men när jag sitter i mammas knä och hon dricker vatten ur glas eller flaska, brukar jag sträcka mig efter vattnet, ta tag och dra det mot min mun för att sedan pröva slicka i mig vattnet som en liten hund.
- Jag är väldigt duktig på att snurra från rygg till mage och brukar göra det såfort jag blir lagt ned på golvet. Jag älskar att ligga på min mage, då har jag bäst översikt och det är det enklaste sättet att få tag på alla leksaker som ligger runt mig.
- Nu har jag blivit bättre på det här med att snacka, nu låter det mer som ord än bara massa ljud. Da da och mmmhaa, är väl det jag säger mest. Pappa vill gärna tro att Da Da betyder pappa, och det gör det kanske, men jag är nog fortfarande lite liten för att veta vad det jag säger betyder..
- Jag får ofta kommentarer om hur stark jag är! Både i mage, rygg och benen. Jag kan stå upp, med lite hjälp, och jag sitter nog av mig själv snart.
- Som vanligt är jag världens snällaste och sötaste och jag smilar ofta till mamma och pappa och jag gör det till andra också, men först när jag har blivit lite trygg på personen.
- Jag börjar bli lite mer skeptisk till andra människor och känner mig tryggast i mammas eller pappas famn. Jag följer alltid mamma eller pappa med blicken och blir orolig om de går iväg.
- Tänk att jag har växt 16cm sedan jag föddes och lagt på mig nästan 4kg. Coolt säger jag, hjälp säger mamma! 

Flaskmatning

publicerat i Nora 0-6 månader;
Det här med flaskmatning har gått väldigt upp och ner, men efter att jag köpte en ny flaska så förändrdes allt. Ibland kan hon dricka 100 ml utan att klaga! Det är inte alltid, då hon ibland bara vill dricka 30 ml, men det är stor skillnad från innan. Aldrig att jag trodde att det skulle ha med flaskan att göra, men tydligen. Innan använde vi Avents flaskor men nu köpte jag Dr Browns flaska där nappen är mycket smalare än på Avents, vilket gör det lättare för Nora att få in hela nappen i munnen. Det är säkert tvärtom för många, men för oss så funkar i alla fall Dr Browns flaskor så mycket bättre! De är ju också utvecklade så att barnen inte ska få i sig luft, vilket är ett stort plus. 
Hon dricker ju inte bara från flaska utan hon håller på att lära sig dricka vatten från tutkopp. Det går bättre och bättre och nu rinner inte allt ut från munnen längre. Och på tal om vatten, hon är så söt när hon sitter i mitt knä och jag dricker vatten från glas eller flaska. Då sträcker hon armarna ut efter glaset, tar tag och drar det till munnen och vill dricka. Måste ta kort och visa! 

Varmt och gott

publicerat i Nora 0-6 månader;
Helt underbart väder idag! Ååh, solen värmer så gott och det är så skönt att inte behöva ha på sig den tjocka vinterjackan! Hoppas verkligen det håller i sig nu, extra mycket nu under påsken. På tal om påsken så ska Karl och jag bara vara hemma i Oslo. Eller bara och bara, det ska faktiskt bli riktigt skönt! Sen nästa vecka kommer mina föräldrar upp och jag längtar så! 
Dressen som ni ser på bilden är den som fick följa med hem igår. Den är från Nøstebarn och den är så otroligt mjuk och skön! Den som vi köpte är storlek 74, så den är för stor nu men då har hon något att växa i och det var dessutom det minsta som fanns. Men det betyder också att det är gott om plats till massa kläder under! 

Två små prinsessor

publicerat i Nora 0-6 månader;
Så har ännu en helg sprungit förbi och det är måndag igen. Men som tur är så jobbar Karl bara mån, tis och ons denna veckan, sen är han ledig till och med måndag nästa vecka, hurra! Vi hoppas på mycket sol och härliga promenader. Kanske vi inviger Noras sittdel till vagnen också? Stora tjejen som blir 6 månader på torsdag! Helgen har i alla fall varit perfekt! I lördags hade lilla familjen en heldag på stan som både gav oss nya skor och god mat i magen. Och lite andra småköp som behövdes. Nora fick solglasögon, rosa såklart, så nu är hon redo att möta vår och sommarsolen för första gången. Igår mötte vi upp Madeleine och hennes lilla familj i en park för att njuta av solen som värmde så gott igår. Deras lilla Lova, som snart ska bli storasyster, fick stolt köra Noras vagn och var noga med att stanna och kolla ned i vagnen att Nora hade det bra. Så otroligt sött. 
Nora ligger och sover just nu, men vaknar nog alldeles strax. Då ska hon få lite gröt innan vi tar oss till Elixia där jag ska träna. Sen är dagens planer att försöka hitta en vårdress, som gärna är vindtät, som hon kan ha i sittdelen sen när hon inte längre använder åkpåsen.

En bra natt

publicerat i Nora 0-6 månader;
Idag vaknade jag relativt utvilad, så skönt! De senaste dagarna har jag känt mig ganska trött. Antagligen beror det på ett hormon i kroppen som man har fram tills barnet är ca 6 månader, som gör att man ska orka mer. Det är väl det som är på väg att försvinna tänker jag. I början kunde jag ju vakna flera gånger per natt utan att det gjorde mig trött, men blir jag väckt två gånger på en natt nu så är jag super trött när jag vaknar. Men inatt vaknade Nora runt halv ett (alldeles för tidigt) så när jag inte fick henne till att somna om fick pappa ta över och efter lite gråt och otroligheter somnade hon om igen och vaknade inte förren klockan 6! Så Nora har bara fått mat en gång i natt (eller om man vill kalla det morgon)
Och det är ju detta vi önskar och även ska jobba med. Vi tänkte börja när hon har blivit 6 månader, vilket är om en vecka. Då ska vi jobba med att få bort nattmåltiderna genom att få henne till att somna om. Det är nog mycket slit men det ska ta ca 3 dagar sen ska det i princip funka. Det är i alla fall värt att prova! Det kommer vara jobbigt men om det funkar är det så värt det! Hon behöver ju inte äta på natten längre, utan det är ju av vana som hon vaknar. 
Senaste dagarna på instagram.
1.Liten russinfot efter babysimningen 2.Påskliljor 3.Världens finaste tjej 4.Liten groda med kläder från moster 5.Ros från min kära 6.Kör hårt med träningen nu! 7. Vig liten tjej som äter på tårna 8.Hemmalagat knäckebröd 9.Finaste ljuslyktan från Kremmerhuset 10. Mer rosor från min kära 11.Finaste boxarna som ska vara på Noras rum 12. Liten russinfot, igen

Badankor

publicerat i Nora 0-6 månader;
Eftersom Nora nu har börjat gilla badleksakerna som finns på babysimningen så köpte jag två små ankor till henne som hon ska kunna ha när hon badar hemma. Igår fick de bada tillsammans med henne och alla tre såg ut att trivas i badkaret!
 

Mammig? Pappig?

publicerat i Nora 0-6 månader;
Just nu känns det som att Karl och jag spelar två olika roller för Nora. Jag är den som ger henne trygghet, lugnar henne när hon har svårt för att somna och är den stilla och harmoniska. Karl däremot, är den som får henne att skratta mest och är hennes absoluta favoritleksak. Han kan både sjunga, laga ljud, dansa och är alla roliga leksaker i en och samma förpackning. Det är nog väldigt naturligt eftersom jag är den som tar hand om henne på dagarna och blir därför automatiskt hennes trygghet och när pappa kommer hem har han massa energi över till henne så blir det massa bus och lek. Det visar sig oftast när Karl för exempel ska prova att lugna henne om hon vill sova lite på dagtid. Även om han gör precis som jag brukar så hjälper det inte. När jag sen provar så somnar hon på en gång. Mammas trygghet antar jag? Och tvärtom, när jag gör allt jag kan komma på som kan få henne att skratta så ligger hon bara där ibland och ser på mig, precis som att hon undrar vad sjutton jag håller på med? Så kommer pappa, det räcker att hon ser honom, så smilar hon stort! Den roliga pappan, antar jag?
Tryggheten kommer väl från tiden i mammas mage, tänker jag?

Ett steg närmare

publicerat i Nora 0-6 månader;
Då lider denna helgen mot sitt slut vilket alltid är tråkigt, men Nora och jag har det bra på vardagarna också, men det är alltid extra mysigt att få spendera hela dagar med pappa. Det har varit en lugn helg med lite städning och mycket bus. Något av det bästa jag vet! 
Vi har en del planer för veckan som kommer, vilket alltid är skönt. Hur mysigt det än är att vara hemma är det alltid skönt att komma ut och göra något annat. Ibland känns det som att det blir mycket av detsamma här hemma, både när det gäller sånger och lekar. Kanske är det mest jag som tänker på det? Nora är nog lite för liten för att förstå att hon ibland får höra samma saker flera gånger på dag. Men så länge hon är nöjd så är mamma nöjd. 
En bild från dagens tur. De där ögonen, mamma smälter.
Idag fick vi nytt hopp när det gäller flaskmatning! Vi har många gånger provat att ge Nora mjölk genom flaska, men hon har inte velat. Men de senaste dagarna har hon fått lite vatten på flaska när hon har ätit sin gröt. Både för att introdusera vatten men också för att hon antagligen blir lite törstig när hon äter gröten. Vatten tar hon utan problem och vi tror att hon gillar det! Hon fick in tekniken på flaska ganska snabbt när vi provade med vatten, så det verkar inte som att det är det som har varit problemet när vi har provat med mjölk. Det har nog bara varit att hon har vetat att hon kan få maten direkt från mamma, som hon föredrar, och därför nekat flaskan. Men idag ville jag prova igen, eftersom hon har klarat att dricka vatten ifrån flaskan, och javisst, 10ml fick hon i sig och det är vi väldigt nöjda med! Hon protesterade inte utan tog sig ett par klunkar, bara sådär! Så nu ska vi jobba vidare med det eftersom det underlättar för oss då jag kan få lite mer frihet och pappa kan ta över om det skulle behövas. Och när jag känner mig klar, kan vi även ha barnvakt ett par timmar så att Karl och jag kan få lite tid tillsammans, bara vi. Men det där med barnvakt känns inte som något jag skulle klara av nu i det första. Jag känner mig så otroligt knyten till Nora och har svårt att vara ifrån henne, om så bara för en kort stund. Men det ändrar sig kanske, eller så är det bara något jag får lära mig. Men det känns i alla fall skönt att veta att det är på bättringsvägen, det där med att ta mat från flaska, och det är ju bra. För förr eller senare så kommer vi ha behov för det.
 

Liten tar plats

publicerat i Nora 0-6 månader;
Vår lilla tjej har börjat sova i stor säng! Eller, den är ju inte större än en vanlig sprinkelsäng, men vi har byggt ut vår Stokkesäng till att bli lite större, så nu är den inte lika liten och söt längre. Men det var på tiden! Hon rör ju en del på sig på natten och ibland när jag har vaknat så har det stuckit ut ett ben här och en arm där, och hennes huvud och fötter hade nästan ingen plats att gå på, så nu var det som sagt på tiden!
Vi byggde ut den igår, så hon har bara hunnit sova en natt i den men vi märkte ingen större skillnad, på sömnen då. Men mer plats har hon, det är det inget tvil om!
Bild lånad från google
 
Nu håller Karl på att laga middag här och sen blir det avslappning i soffan framför tv. Imorgon är det fredag och jag välkomnar helgen med öppna armar. Det är så mysigt när hela familjen kan umgås på dagarna! Men först på dagen ska jag och Nora åka till Lilleström och möta Mikkan och Nellie ♥
 

Stolt mamma

publicerat i Nora 0-6 månader;
Det är så otroligt härligt att våga säga att våren är runt hörnet! Det kan väl inte vända nu? Solen har värmt oss i flera dagar nu och all snö och is på marken börjar omvandlas till blöta gator som torkar i solen. Helt underbart och det är så härligt att gå turer med Nora och bara njuta! Längtar så mycket tills det blir riktig vår och vi kan sitta ute och dricka kaffe och mysa. Om inte allt för länge kan vi byta ut liggdelen mot sittdelen vilket jag faktiskt längtar efter. Tidigare har det känts som något jobbig, nästan som att bebistiden är över, men så är det ju verkligen inte! Då kan vi istället ha ögonkontakt hela tiden och Nora får se sig mer runt. Och på tal om bebistid, i början tyckte jag att det var jobbigt att hon växte så fort men nu är det bara helt underbart med alla nya saker och ting som händer varje dag! 
Idag var en sån dag, när något stort hände! På babysimningen så räknar vi alltid till tre, sen tar vi de små på sidan och drar de i vattnet för att sen snabbt ta hela ansiktet under vatten för att lära de hålla andan. Lite svårt att förklara, men ni förstår kanske? Idag när jag räknade till tre och tog henne på sidan så blundade hon och jag kunde se hur hon var beredd på att hålla andan! Innan har det mest blivit en chock för henne att hon har "kommit under" vattnet, men idag visste hon precis vad som skulle hända. Och simläraren sa att det är precis det som är målet. Åh, jag blir så stolt! Hon har också börjat "simma efter" leksaker i vattnet. Vi håller dom som att hon skulle simma vanligt och brukar då låta de få jaga efter leksaker, något som Nora inte alls har brytt som om tidigare men idag så prövade hon att greppa tag i leksaken hela tiden och det var så mysigt att se!