Nora 1 år

publicerat i Nora 9-12 månader;
Då var den stora dagen här. Vår lilla tjej fyller 1 år! Det är svårt att förstå då det känns som att det var igår hon kom till världen. Jag kommer så väl ihåg när jag började känna av värkarna, när det började göra ont på riktigt, så ont att vi ringde in till sjukhuset för att säga att vi gärna ville komma in. Att epiduralen som jag fick räddade mig den dagen. Jag är så glad att jag fick lov att uppleva hur det är att få sin alldeles egna, nyfödda bebis upp till bröstet - en känsla som inte går att beskriva. Jag är så tacksam för att jag varje dag, i ett års tid, har fått följa Noras utveckling, att jag varje dag får vakna upp och känna mig som världens lyckligaste, att jag får vara mamma till det finaste i hela världen.
Älskade Nora, du är det absolut bästa som någonsin har hänt oss och vi älskar dig så obeskrivligt mycket! Du betyder allt för oss! Grattis vår älskade tjej, på din 1 årsdag!
 
Dagen till ära har vi haft besök av mormor och morfar, farmor och farfar, morbror Niklas och Frida, farbror Truls, faster Vibeke och Henrik och lilla Emma. Hela Noras närmaste släkt. Nora har varit i topphumör och busat runt med alla, visat upp hur fint hon kan gå, smakat tårta för första gången - något hon tydligt visade var det bästa hon någonsin har smakat! Hon skulle säkert ätit upp hela tårtan om vi inte hade stoppat henne.. Hon har fått så många fina presenter och dagen hade inte kunnat bli bättre!

Nora kan gå!

publicerat i Nora 9-12 månader;
Ja, det är faktiskt sant! Ett par steg här och ett par steg där har hon ju tagit de senaste veckorna (?) men igår var det inget stopp i henne. 5 steg här, 7 steg där och så några steg till där visade hon upp för både mamma och pappa. Vilken magisk känsla! Från att Nora föddes till dagen igår har jag liksom tänkt att - Den dagen Nora kan gå, det kommer vara den största dagen! Från nyfödd till dagen de kan gå, allt där emellan har liksom varit för att de en dag ska kunna ta sina första steg själv. Från att kunna ligga på mage och lyfta huvudet, till att åla sig fram, kunna resa sig själv, stå själv, krypa, gå längs möbler, gå med stötte tills dagen de kan klara sig utan allt det där och göra det helt själv! Och igår kunde vår tjej det, gå helt själv! Jag känner nu när jag skriver, hur tårarna ligger och trycker, att jag knappt kan hålla mig för att fälla en lyckotår. Jag är så stolt, ord kan inte beskriva. Världens bästa tjej, du har blivit så stor! På lördag fyller du 1 år - helt ofattbart. Och du kan gå själv, utan hjälp från mamma och pappa. Gud vad jag älskar dig, världens finaste tjej! 
Hon föredrar såklart att krypa framför att gå, men det är bara en tidsfråga innan det är tvärtom! Men så som hon höll på igår, vi kan inget annat än att säga att Nora kan gå nu! 22/9-13 - Stor dag för oss ♥
Full fart i liten tjej som jag halvt lyckades fånga på bild. Det händer bara plötsligt, så det där med att fånga det på bild eller film är nästan omöjligt. Men här går hon i full fart, in till pappas famn, i alla fall ♥
 

Första skorna

publicerat i Nora 9-12 månader;
Vi har varit på utkik efter skor till Nora en stund nu, men det har aldrig blivit något köp. Dels för att vi vill vänta till hon har tagit sina första steg själv (som de rekomenderar) men också för att vi inte har haft lust att köpa ett par skor som hon bara kan ha ett par veckor. När barnet börjar gå blir foten plattare och där med större och eftersom barnskor inte är speciellt billigt så kändes det dumt. Men i förrgår tog Nora 5 steg helt själv och vi kände att vi bara var tvugna att hitta ett par skor till henne nu! Nu börjar det bli kallt ute så om hon ska leka i någon park behöver hon verkligen ett par skor!
Så idag efter frukost och påklädning åkte vi till Storo för att leta efter skor. Sko efter skor efter sko - men ingenting var bra. Nora har fått mina fötter, vilket betyder breda och höga, som i sin tur betyder att det är extra svårt att hitta skor som passar. Vi var på utkik efter ett par höstskor i Gortex så att de ska tåla vatten, men som samtidigt var lätta att gå med eftersom det blir hennes första par skor. När vi nästan hade gett upp letandet och Nora började bli trött och lite små ledsen så står där ett par små höstskor skor från Viking, i storlek 20 och de var Gortex - mitt i prick! Och det bästa av allt? Det var 50% rabatt på de! Så vi betalade 350 kr istället för 700! Vi testade den snabbt på Nora och den verkade passa perfekt! Vi tog en chans och köpte de, med 10 dagars öppet köp ifall de inte skulle vara bra. Men nu har vi testat de lite under dagen, både inne och ute och de verkar sitta helt perfekt. Nora tycker det är lite ovanligt att gå med såklart, men det ordnar sig. Kanske jag hade önskat att skorna var en annan färg, men för priset och att de passade så bra så bryr jag mig inte. De byta snart ut mot vinterskor ändå så vi är helnöjda!
 
 

Ettårskontroll

publicerat i Nora 9-12 månader;
Igår var vi iväg på ettårskontroll. Lite stressigt i början då vi trodde att vi hade tid klockan 11, men halv 10 ringer de från hälsostationen för att höra vart vi blir av. Det var bara att ta upp Nora, som precis hade lagt sig, göra sig klar på 5 röda och kasta sig ut genom dörren. Det gick ju bra, men haha, så stressade har vi inte varit på länge! Tur att det bara tar 7 min att gå dit..
Allting såg väldigt bra ut. Hon väger nu 9225 gram och är 72,5 cm lång. Sprutorna gick faktiskt bra att ta, över förväntan. Den ena gjorde hon nästan inte en min till, men den andra gjorde mer ont, så lite gråt och ett par tårar kom det, men det gick över ganska snabbt, som tur var. Idag har hon varit lite halvt febrig och ledsen, men det hör ju till de där dumma sprutorna.. Men vi får tänka att det är för hennes eget bästa och att det går över fort! Nu är det bara ett par sprutor kvar som hon tar vid 15 mån kontrollen, sen är det slut på sprutor på ett bra tag!
 
Bilder från när vi lekte i parken här om dagen - något av det bästa Nora vet!
På hälsostationen så hade vi fått en ny hälsosyster, som var helt underbar. Äntligen någon som kan komma med ordentliga svar utan att säga "Jo men så kan man göra" eller "det är ju väldigt olika från barn till barn", som många andra gjort. Vi fick lite tips på det här med matrutiner som vi började med redan idag. Tidigare så har Nora fått gröt runt 17 tiden och så flaska runt 19 tiden, precis innan läggning. Nu ska vi istället ta bort gröten vid 17 tiden och ersätta med varmmat, som vi ska äta tillsammans med henne. I med att hon snart är ett år så kan hon börja äta det som vi äter - något vi ser fram emot! Att alla kan sitta och äta tillsammans, av den samma maten. Så Karl och jag får vänja oss med att börja äta kvällsmat tidigare, vi som annars äter mellan 7 och 8. Men det ska bara bli mysigt och lite skönt. Då får vi ju mer av kvällen tillsammans, utan att behöva lägga tid på matlagning. Vid 19 tiden ska hon istället få lite yoghurt/frukt/bröd, och inte flaska. Vi hoppas att detta ska kunna hjälpa på att få bort den där flaskan som vi ofta får ta till under natten för att hon ska somna om. Som vi har lärt så kan barnet vakna på natten och komma ihåg det sista som hände innan den somnade, tex flaska eller amning. Då är det ofta det barnet vill ha för att kunna somna om tryggt. Så det blir spännande att se hur det blir framöver. Kanske hon vill sova hela nätterna snart? Det vet jag i alla fall två i familjen som hade satt stor pris på. 
 
 

Vinka och klappa

publicerat i Nora 9-12 månader;
Det där med att klappa händerna började ju Nora med för några månader sedan, men hon slutade ganska snabbt också. Nu har hon börjat igen, men nu är det på ett helt annat sätt. Nu är det mycket mer kontrollerat. Hon har också börjat göra det när vi gör något mot henne. Precis som vi brukar göra, klappa när hon är duktig. Nu är det precis som att hon gör det till oss, när vi gör något roligt. Stora tjejen! 
Nu har hon också börjat vinka! Många små barn håller ju upp handen när de vinkar, och liksom öppnar och stänger handen. Förstår ni vad jag menar? Det är i alla fall det jag har sett andra göra. Nora mer viftar med handen, men jag är övertygad om att det är vinkning. När vi var på Polarn och Pyret här om dagen, och Nora var i min famn, så vinkade hon till henne som stod i kassan. Så sött, mitt hjärta smälte. Oftast vinkar hon när hon själv känner för det, som med det mesta, men ibland när jag säger "Kan du vinka till mamma?" så vinkar hon och smilar stort. Gissa vem som blir svag i knäna då? Världens bästa tjej, vi älskar dig över allt! ♥
 
Och vi tog fel när det gäller den tredje tanden. Det är fortfarande bara två små tänder som gömmer sig där inne i munnen och vi undrar verkligen vart de andra tar vägen? Det har ju ingenting att säga egentligen, men hade varit kul att se fler tänder. Det är ju så sött!