9 månader idag

publicerat i Nora 6-9 månader;
Tänk att hon redan är 9 månader. Så säger jag varje gång hon fyller en ny månad, för tiden går alltid lika fort, men denna gången känna det lite extra speciellt. Idag har hon funnits i världen lika länge som hon låg inne i min mage! Tänk så mycket hon utvecklades inne i magen och hur mycket hon har utvecklats utanför magen, på lika lång tid. Från ingenting i magen till en helt frisk tjej på 49cm och 3000gram och för att sedan komma ut i världen för att utvecklas till den hon är idag - världens bästa tjej! Och så mycket som hon lärt sig på dessa 9 månader utanför magen, wow, jag blir så stolt av henne för varje ny sak hon lär sig och det finns inget bättre än att få vara mamma till världens mest fantastiska lilla skapelse. Mammas lilla hjärta ♥
 
Vid 9 månader:
- Jag är ganska liten för min ålder, även om min kurva är helt perfekt. 68 är fortfarande det som passar bäst, men jag använder mer och mer 74 också. Ofta är benen och armarna lite långa så att mamma får vika upp det, så därför håller vi nog oss till 68 en liten stund till. Men allt nytt som mamma köper till mig blir i 74.
- Jag väger nog runt 8kg. Jag är inte helt säker så jag ska be mamma ta med mig till hälsostationen så att vi kan ta reda på vad jag väger exakt!
- Nu finns det inget som heter åla i min vardag längre. Nu är det krypa som gäller och jag har blivit riktigt snabb på det också!
- Jag reser mig hela tiden och mot allt! Det går väldigt bra och jag börjar förstå nu att jag inte bara kan släppa taget, utan sätter mig ner på rumpan när jag blir trött i benen.
- Om någon håller mig i händerna när jag står upp klarar jag att ta ett par steg framåt och det tycker jag är så kul! Kanske är detta något jag kommer ha nytta av snart? Kanske det finns något annat sätt att ta sig fram på än att krypa? Jag håller på att testa ut det, så jag ska säga ifrån när jag vet om det går eller inte!
-Jag älskar böcker som ni vet och Drömmarnas trädgård är fortfarande favoriten!
- Jag har börjat få mer hår på huvudet och det ser ut att bli ganska mörkt! Så då får jag mammas mörka hår och pappas blå ögon! Mamma säger att det är väldigt fint så jag litar på henne!
- Jag lägger mig gärna lite tidigare än innan så oftast börjar mamma och pappa göra mig klar för sängen runt 18 och så somnar jag någon gång runt 19 efter att ha kört lite gymnastik i sängen. Upp och ner, runt och upp igen.
- Jag sover ofta ganska bra på nätterna och det är inte så ofta som jag vaknar till och vill att någon ska komma. Men jag är ganska morgonpigg och vill gärna att dagen ska börja klockan 6! Det finns ju ingen tid att förlora!
- Ma-ma, Pa-pa och Pa-pa-mam är ord jag ofta säger och jag börjar förstå att ba-ba inte längre betyder både mamma och pappa, utan att de faktiskt har olika namn. Så Pa-pa säger jag till pappa och Ma-ma till mamma.
- Ett annat ord som mormor menar att jag har sagt är "vo, vo". Det betyder Voff Voff och det har jag lärt mig av Millie!
- Jag är alltid glad. Jag smilar till alla och tycker att det är så kul när någon pratar med mig eller leker med mig. Det är också väldigt kul när någon bär mig och dansar runt, speciellt om någon sjunger också, då brukar jag skratta.
- Jag har fått smaka vattenmelon ett par gånger och det är såå gott! Jag smakar och säger "mmmh" och slår med händerna i bordet!
- Att slå med händerna i bordet är faktiskt väldigt kul. Jag älskar att härma så när någon slår först, så slår jag alltid efter och så slår den andra personen en gång till och så gör jag likadant. Ja, ni förstår va?
- När jag är glad och lite busig så rynkar jag på näsan och det tycker mamma är så sött!
 ♥

Upp ned och överallt

publicerat i Nora 6-9 månader;
Lilla tjejen vill göra allt annat än att sitta still och jag tycker det är så härligt att se hur full av liv hon är! Just nu är det bästa nog att resa sig upp mot soffbordet och försöka flytta sig ett par steg åt sidan. Det är också väldigt spännande att stå och se på när tvättmaskinen är igång, hur kläderna snurrar runt och runt, tycker Nora. 
När hon är sliten älskar hon att sitta i mammas knä medan hon läser ur en bok. Favoriterna är Drömmarnas trädgård och Kosevänner, gärna om och om igen. Ibland kan hon faktiskt krypa och hämta en bok själv och sätta sig, för att sen vänta på att man ska komma och läsa för henne. Hon vill gärna bläddra i böckerna själv och pratar ofta till figurerna i böckerna också. Åh, det är så kul att se att hon verkligen älskar böcker, det är ju så mysigt att läsa för henne!
I torsdags myste Nora och jag i Botanisk Hage tillsammans med två i mammagruppen. De små fick åla och krypa runt i gräset och vi fick prata och njuta av solen. Det känns så konstigt att våra små nu kryper runt, första gången vi träffades var de så små (Nora var 4 veckor!) och låg mest och sov eller ammade! Tycker det är så kul att vi fortfarande ses och det är kul att se hur alla de små har utvecklats, från första gången vi möttes till idag. 
Nora sov hela natten i natt, från 18-06 utan att vi var inne hos henne en enda gång! Visst är det jobbigt att gå upp klockan 6, men då har Nora fått den sömnen hon behöver och eftersom det är hon som bestämmer tidsschemat här hemma så får vi bara gå upp och se glada ut. Idag somnade hon 19.20 så det ska bli spännande att se om hon vill upp klockan 06 imorgon eller senare. Hon brukar sova 11-12 timmar varje natt så om vi har tur vaknar hon först runt 7 imorgon. I vilket fall som helst så är det alltid mysigt att gå in till henne när hon vaknat, hon är alltid lika glad och ibland står hon upp i sängen och smilar med det största leendet. När men då frågar om hon vill komma upp och stäcker fram armarna, så lyfter hon ena armen för att visa att hon vill upp och det finns inget som smälter mitt hjärta mer! 
 

Klättermusen

publicerat i Nora 6-9 månader;
Från det att Nora lärde sig att resa sig i sängen, har det slått sig helt om när det gäller att lägga henne. Igår kväll höll vi på i 20 min innan hon äntligen ville ligga i ro och somna. Hon skulle upp och klättra, hur trött hon än var. Varje gång hon ställde sig upp, lyfte vi upp henne, gav henne en kram och la ned henne igen och sa god natt. Hon gick direkt upp i krypställning, började klättra och vi lyfte upp henne. Såhär höll det på i 20 min. Tillslut var hon så trött att hon inte orkade ta sig upp och vi kunde få henne att somna med en roande hand på magen. Puh, vi var helt slut när hon äntligen somnade och höll tummarna för att det bara var en engångshändelse. Men, det har varit likadant idag när hon skulle sova sin första lilla lur och likaså den andra, som hon just nu ligger och sover. Läste lite på nätet och det verkar vara väldigt vanligt i denna åldern, så vi är absolut inte ensamma. Men det gör inte saken lättare, för slitsamt är det. Det kommer säkert vara såhär en period nu, och det är bara att hålla ut. Är glad att Karl och jag har varandra, så att vi kan turas om och stötta varandra. Tänk att allt detta bara hände över en natt, märkligt. Det är tur att hon är världens gladaste och goaste tjej när hon är vaken, då blir allt det som ibland är slitsamt så mycket lättare.
Solen skiner över oss här i Oslo idag igen, och så fort Nora vaknar ska vi ge oss ut. Idag ska vi faktiskt besöka en bondgård! Det är inte säkert att Nora är så intresserad, men vi kommer i alla fall ut och gör något mysigt hela familjen. Mamma längtar i alla fall, djurälskare som hon är. Så jag kanske är den som ser mest fram emot det, hihi. Men hade varit så kul om Nora tyckte att det var kul, hon också.
Ha en fin lördag ♥

Separationsångest?

publicerat i Nora 6-9 månader;
Ja, kanske hon ändå är där nu? Jag som trodde att hon kanske aldrig skulle komma till den perioden, med tanke på hur lätt hon har haft för att vara utan mamma och pappa hela tiden. Men nu tror jag kanske den perioden smyger sig på ändå. Hon vill gärna vara nära mamma hela tiden. Sitter vi på golvet ska hon klättra upp i min famn hela tiden. Sätter jag ner henne på golvet igen så vänder hon bara och klättrar upp igen. Hon har ganska svårt för att somna själv nu, om hon inte är väldigt trött. Innan kunde vi lägga henne i sängen när hon var vaken, säga god natt och gå ut ur rummet. Ibland fick vi komma inom en eller två gånger och ge nappen, men sedan somnade hon alltid. Nu blir hon ofta ledsen när vi lägger henne ner och vi måste nästan alltid sjunga, hålla handen på hennes mage, ta upp och trösta innan hon efter många vänder från mage till rygg, kan somna. Men innan hon har somnat trygt öppnar hon ögonen ett par gånger för att se att vi är där, somnar om, kolla, somnar om och så vidare.
 Nära vill hon vara, aldrig långt ifrån oss. Visst är det mysigt, att hon gärna vill vara i famnen, men tycker synd om henne när hon har så svårt för att somna och är rädd att vi inte ska finnas där. På ett sätt känns det konstigt att de plötsligt kommer till en sån period, när det inte alls har varit så tidigare. Men ju äldre hon blir, desto större blir världen för henne och såklart mer skrämmande med allt nytt. Så det är kanske inte så konstigt ändå?
Liten Nora som älskade att sova i famnen, nära och trygt.
Nu kan hon föresten sätta sig själv från krypställning och hon sitter så fint! Hon ska också resa sig mot precis allt - soffbordet, stolar, diskmaskinen, lådor.. Idag reste hon sig i sängen för första gången också! Här går det undan kan jag lova. 
Nu ligger hon och sover och Karl och jag ska göra oss klara under tiden, idag blir det en tur på stan för lilla familjen. Solen skiner och jag har varit och tränat, bra start på fredagen!

10.06.13 - Noras första krypsteg!

publicerat i Nora 6-9 månader;
Idag tog Nora sina första krypsteg! Herregud, jag blev helt tårögd! Som vi har väntat på denna dagen! Lilla tjejen som har övat och övat och idag sa det bara klick och hon tog sig framåt en 5-6 steg. Det fanns ingen tid att ta fram videokameran, men jag antar att hon kanske vill visa oss imorgon igen? Hon var ganska trött och sliten nu på kvällen när hon gjorde det, så imorgon är hon full av krafter igen och då hoppas jag tekniken sitter och att hon vill prova på nytt. Hon var i alla fall såå glad när hon upptäckte vad hon hade gjort, som alltid när hon gör något för första gången. Wow, vad stolt jag är! Vår lilla 8 månaders tjej, så liten men ändå så stor!
Ord kan inte beskriva min kärlek till denna lilla tjej, ibland tror jag faktiskt att jag ska spricka av lycka. Det finns ingen som kan få mig att må så bra som detta lilla mirakel kan och så mycket värme som hon sprider runt sig, ååh, mammas finaste tjej ♥

Nu har vi en klättrare i huset!

publicerat i Nora 6-9 månader;
Vilken dag det har varit idag! Nora har haft energi så att det bubblar över vilket har gjort att vi har haft fullt upp hela tiden! Idag har hon haft en raket i rumpan och inte varit still alls nästan, utan varit överallt på golvet och uppe på saker! Hon har tidigare bara krypit upp i min famn när jag har suttit på golvet med henne, men idag har hon både provat att klättra in i diskmaskinen och in i liggdelen på vagnen som har varit på golvet. Plantan som står på golvet har hon både provat att äta och försökt att ta reda på vad det där svarta är som plantan växer i..
Helt själv har hon ställt sig i krypställning för att sedan sätta ena handen på kanten på antingen diskmaskinen (när den stod öppen) eller liggdelen, sen göra likadant med den andra handen för att sedan avsluta med att först resa sig upp på knä och tillsist fötterna. Hon blev ganska förvånad första gången hon fick till det, men skulle efter det inte göra något annat än att prova igen och igen. Mamma och pappa var helt till sig av glädje och tyckte det var precis lika kul som Nora! Vi hann inte ta några bilder, men filmat fick vi gjort! Därför har jag inga bilder att visa er, men det kan jag säkert göra imorgon, för detta är säkert något hon kommer vilja göra hela tiden nu!
Idag har hon också klarat att ta sig från krypställning till sittställning! Så nu måste krypningen vara runt hörnet! Nu är både teknik och balans på plats, nu väntar hon väl bara på rätt tillfälle att göra det på. Kanske hon redan har gjort det, utan att vi har sett? Nja, det tror jag kanske inte, men ååh, jag längtar så tills hon ska krypa för första gången! 
Bild från en annan dag när hon övade på sin krypposition
 

High-five

publicerat i Nora 6-9 månader;

Just nu sitter vi på flygplatsen i Molde och väntar på flyget hem till Oslo igen.

Under veckan i Molde har Karl jobbat för att Nora ska lära sig göra en high-five när vi håller upp handen och säger "high-five", något hon faktiskt lärde sig väldigt fort och nu gör hon det varje gång vi håller upp handen och säger "ge mig en high-five, Nora"
Än så länge är det en försiktig liten high-five hon ger oss, men när vi klappar och tjoar varje gång hon gjort det så smilar hon stolt och tycker det är så roligt!

I Molde

publicerat i Nora 6-9 månader;

Vi har vår sista hela dag här i Molde innan vi reser tillbaka till Oslo imorgon igen. Vi har inte haft någon större tur med vädret direkt, men vi har haft det väldigt fint för det. Största delen av tiden har vi spenderat i hyttan, som för övrigt har DEN utsikten. Väldigt avslappnat och skönt. Vi fick också bjudit in lite av släkten till Karl för att fira hans födelsedag som är i nästa vecka.
Nora närmar sig krypning mer och mer för varje dag och nu kan det inte vara långt ifrån. Så det är som vanligt full fart och man kan inte vila en sekund! Kanske också att tand nummer 3 är på väg? Det rinner i alla fall från munnen och hon ska bita i allt, ett par tårar har hon också fällt när det gjort lite ont där inne i munnen. Så nu får vi hålla koll!