8 månader idag, hurra!

publicerat i Nora 6-9 månader;
Då var vi här igen. Nora blir "en månad äldre" och vi blir lika förvånade som alltid hur tiden bara springer iväg. Några stora ting har hänt sedan jag skrev om vad som hänt vid 7 månader och jag kan bara tänka mig vad jag kommer skriva vid 9 månader. Men vi tar en sak i taget och börjar med där vi är här och nu, 8 månader.
Vid 8 månader: 
Det där med att sitta kan jag nu. Jag har ju kunnat det ett tag men nu säger mamma "att det räknas på riktigt" Jag klagar aldrig när jag sitter men det är heller inte något jag föredrar. Jag tror jag uppskattar det mer när jag klarar att sätta mig upp själv istället för att mamma eller pappa ska behöva hjälpa mig. 
- Jag har verkligen fått in det här med att resa mig från mage till krypställning. Det gör jag utan problem men jag har inte börjat ta mig framåt ändå. Det är ganska svårt det där med tekniken men ibland klarar jag att ta ett ben framåt men det slutar ofta med att jag trillar ner på magen..
- Under bordet vid soffan är det en hylla och den älskar jag att försöka lägga mig på. Jag klättrar upp och drar mig med armarna, men kommer oftast inte helt in. Här finns det massa roligt att försöka ta tag i men oftast tar mamma eller pappa det ifrån mig igen. 
- Jag älskar att leka vid elementet (som såklart inte är på) Det är inte så högt, men för högt för att jag själv ska klara mig att resa mig upp (än), men när mamma eller pappa hjälper mig lite så älskar jag att stå där! Jag kan faktiskt stå helt själv men såklart passar alltid någon på mig ifall jag skulle tappa balansen. 
- Jag kryper som sagt inte än, men är snabb som blixten på att åla mig fram. Mamma och pappa hinner knappt med! Och det tycker jag är kul när jag ser hur förvånade de blir över hur snabb jag faktiskt är, då brukar jag le med det största leendet och se busig ut sedan fortsätter jag framåt! 
- Jag är visst väldigt envis säger mamma och pappa. Får jag inte som jag vill säger jag klart och tydligt ifrån! Oftast är det när jag vill leka med något som jag inte får leka med och de tar det ifrån mig. Då säger jag ifrån så högt jag kan men det går oftast över när de erbjuder något annat att leka med istället. 
- Jag förstår en del ord nu, så som att jag tittar när mamma eller pappa säger "Titta!" och pekar på något. Frågar mamma "Var är pappa?" så ser jag mig alltid runt tills jag hittar pappa. Bap-bap eller Pa-pa säger jag ofta, flera gånger om dagen. Ofta viskar jag när jag säger det, men nu säger mamma och pappa att jag förstår att pappa heter pa-pa. Så ibland när pappa kommer till mig och säger "heej" så viskar jag fram ett litet pa-pa. Jag säger ma-ma också, men inte lika ofta. Men när jag säger det så är det väldigt tydligt och klart.
- Jag sover bra på nätterna nu! Jag somnar mellan 18.30-19 och vaknar oftast inte fören runt 05.00 på morgonen. Då får jag alltid lite ersättning innan jag somnar om igen. Men då bara för en kort stund, 1-2 timmar. Men mamma och pappa är väldigt nöjda i alla fall och det är nog jag med, för jag har massa energi att göra av med på dagen sen.
- Mamma trodde kanske aldrig att jag skulle komma till den här "tryghetsperioden" när jag inte vill vara hos andra utan bara mamma, men nu är det kanske på väg säger mamma. Jag trivs bäst att vara hos mamma eller pappa. Jag kan sitta hos andra men har alltid full kontroll på vart mamma eller pappa är. Men senaste veckan har jag varit lite ledsen när jag inte kan se mamma eller pappa (när jag ska sova) eller när jag inte får vara nära hela tiden. Så kanske jag kommer dit snart, jag också?
- Mamma är nu mera en av mina favoritleksaker. Jag älskar att klättra på henne! Gärna när hon sitter eller ligger ner. Jag drar mig upp på henne med hjälp av hennes kläder (och ibland hud, aj säger mamma då) och blir så glad när jag klarar att komma upp. 
- Två tänder har jag också fått. Det vet ni ju, men nu syns de tydligt och mamma och pappa brukar säga "aaaj" när jag biter i deras fingrar, så jag antar att de är ganska skarpa, hihi. Men det är skönt nu när de har kommit upp en bit, för nu gör det inte ont längre!
 
♥ 

Sommar, sol och myror i blöjan!

publicerat i Nora 6-9 månader;
De senaste dagarna har vi haft riktig sommar här i Oslo och vi har njutit av varje minut! När man kan gå i kjol och linne kan man verkligen inte klaga! Tyvärr ser det ut att vända igen men jag hoppas det bara är för en kort period, sommar är ju det bästa som finns!
 
Igår fick Nora prova på att gunga för första gången. Första gungningen var mest att få sitta i gungan med liiiite fart, så kanske inte direkt super spännande men man måste ju börja lite försiktigt. Om hon tyckte det var kul eller inte är vi inte säkra på. Hon klagade inte men skrattade inte heller, så svårt att veta. Kanske hon är lite för liten fortfarande? Jag är i alla fall säker på att hon kommer älska det i framtiden, vilka barn gör inte det? 
Här hemma har vi nuförtiden en tjej med myror i blöjan! Hon vill inte sitta eller ligga still alls och ska helst vara där man inte får vara och leka med sånt som absolut inte är leksaker. Stor skillnad från när man kunde lägga henne någonstans och veta att hon låg kvar på samma ställe när man kom tillbaka. Nu kan jag med säkerhet säga att hon skulle vara på ett nytt ställe. Vår lilla tjej börjar bli stor nu, på riktigt. 
Hon har länge kunnat sitta själv, men inte sådär super länge. Men nu senaste veckan är hon en mästare på att sitta! Hon kan till och med hitta balansen igen om hon skulle tippa lite bakåt. Ibland faller hon åt sidan, men oj vad fort det har gått från att kunna sitta lite själv till att vi nog kan säga att Nora kan sitta själv. Stå upp i krypställning är hon också väldigt duktig på. Vill nästan hellre göra det än att ligga på magen och igår och idag har hon provat att dra sig upp i mammas famn när jag sitter på golvet tillsammans med henne. Glad blir jag som tror att hon vill komma upp och gosa, men ack så fel jag tar, hon vill bara visa att hon kan för att sedan sprattla sig loss för att komma ner på golvet och börja utforska igen. Underbara tider är det nu och för hundrade gången, wow vad det är speciellt att få vara med under hennes resa ♥
Två bilder från Botanisk Hage, sommar till tusen.

Noras första 17 maj

publicerat i Nora 6-9 månader;
Det är ett par dagar sedan som vi firade 17 maj, men jag har inte hunnit skriva om det än. I år valde vi att hålla oss hemma och inte gå ut och fira med resten av Oslo. Det är nästan omöjligt att ta sig fram med barnvagn och att ha Nora i en babybjörn kändes inte rätt. Hon hade i vilket fall som helst inte fått ut något av att vara ute, det sparar vi istället till nästa år. Så vi fick istället besök av Noras farmor och farfar, samt Karls syster och hennes sambo och deras 2 veckor gamla bebis - Noras kusin. Vi åt korv med bröd och glass till efterrätt, klassisk 17 maj mat! Nora fick visa upp sig i sin fina bunad även om det bara var för en kort stund. Det är inte det mest praktiska plagget till en så liten tjej, men åh hon är ju så fin i den! En väldigt mysig dag!
På kvällen åkte jag hem till Louise och drack vin för att fira hennes födelsedag! Helt perfekt avslutning på kvällen!
Lilla familjen på 17 maj ♥
Idag kommer Mikaela och Nellie på besök! Det var nog snart en månad sedan vi såg så det ska bli kul att se de små tillsammans igen, kompisarna. Solen skiner tyvärr inte idag så vi får se vad vi hittar på, men räknar med att det blir en kaffe, massa prat och bebislek.

Dagarna i Halmstad

publicerat i Nora 6-9 månader;
I tisdags kom vi tillbaka till Oslo efter att ha varit i Halmstad i nästan en hel vecka. Vi hade det så mysigt och solen var framme nästan varje dag! 
Ofta när vi är hemma i Halmstad så "händer det" något med Nora. Förra gången hittade hon sina tår och denna gången var det inget undantag. Hon ställer sig upp i krypställning och nästan kastar sig fram ibland! Så nu är nog krypningen runt hörnet! Hon sa också pappa för första gången! När vi säger Pa-pa så prövar hon att härma oss och viskar fram ett pa-pa. Ni kan ju gissa vem som är så stolt och glad här hemma? 
Nora fick också smaka bröd för första gången! Vi delar en brödskiva i många små delar sen sitter hon där och blir så glad när hon lyckas få in en i munnen och smaskar högt. Pincettgreppet har hon inte lärt sig ännu, så det är lite trixigt att få in bitarna i munnen, men med hennes starka vilja så går det! 
Karl och jag får snart besök av hans föräldrar som ska passa Nora en liten stund medan vi åker en liten tur till IKEA. Småplock ska inhandlas och vi får lite egentid - perfekt.
Har massa fina bilder från dagarna i Halmstad, men det får bli en annan dag. Nu var jag mest tvungen att skriva ett kort inlägg så att man inte glömmer! 

Virka

publicerat i Allmänt;
För en stund sedan skulle jag ta tag i det här med att sticka, men det blev totalt två små kvadrater som skulle vara början på ett lapptäcke men därefter gav jag upp. Det var både enformigt och inte så speciellt kul..
Men så fick jag en idé i förra veckan att jag skulle prova på att virka istället efter att ha sätt så mycket fint man kan göra, speciellt till Nora. Så efter att ha varit en sväng på sybutiken satte jag med ned, tog hjälp av internet och youtube och provade mig fram. När jag hade fått in tekniken letade jag upp ett mönster, en bil, som jag ville göra. Jag är så nöjd med resultatet och kan ibland inte förstå att jag faktiskt har gjort den. Jag följde mönstret på själva bilden, men hjulen och blomman samt N har jag gjort själv. Blomman hittade jag ett mönster på då, men den tillhörde egentligen inte till bilen.
När bilen var klar kunde jag inte vänta på att börja på något nytt utan satte direkt igång med en Barbapapa. Den ska egentligen ha två "lösa" armar men jag valde att sy dit två synliga armar istället, annars tror jag Nora skulle vara allt för upptagen med de. Den är så söt! Nästa prosjekt har jag redan i huvudet, men jag behöver först gå tillbaka till sybutiken och köpa fler garn i andra färger samt en ny virknål. 
Åh vad kul det är att hålla på, särskilt när man hela tiden ser hur det hela utvecklar sig.
Jag har hållt på med packning idag eftersom Nora och jag reser tidigt imorgon, redan klockan 07.02 går tåget! Men så snart Nora vaknar från sin lilla sovstund ska vi ta oss ut i solen och njuta, samt handla lite på butiken. 
Ha en fin tisdag, kära ni ♥

Mamma?

publicerat i , Nora 6-9 månader;
Två gånger har Nora sagt mamma väldigt tydligt. Om hon säger det utan att veta vad det betyder vet jag inte, men det värmde mitt hjärta så. Den ena gången satt pappa och provade mata Nora, men hon såg bara åt mitt håll hela tiden så när jag kom för att sätta mig och prova istället, säger hon ma-ma. Det kan hända att det var tillfällighet men åh, det kändes så speciellt. Den andra gången satt hon i vagnen och plötsligt säger hon mo-ma.  
Jag vet inte om vi räknar det som att hon har sagt mamma för första gången, eller om man väntar till hon förstår vad det betyder och säger det när hon till exempel ser mig komma, men hon har i alla fall sagt ordet mamma och det är speciellt ♥

Parkhäng

publicerat i Nora 6-9 månader;
Igår hängde vi i parken och njöt av solen som sken på en klarblå himmel. Det var så varmt och skönt och jag älskar att se hur allt börjar gå över i gröna nyanser. Snart är sommaren här och jag har nog aldrig längtat så mycket som nu. Jag är så redo för sol och värme efter en lång och kall vinter.

Har glömt att skriva, men Nora vägde 7145 gram i fredags och var 67 cm lång. Hon hade inte gått upp så mycket sedan sist men det skylles nog tänderna som har gjort att hon inte ätit så mycket. Men nu äter hon massvis så hoppas det ändrar sig och att kurvan börjar gå upp igen. 
Idag har vi en del att göra så med en gång Nora somnar ska jag sätta fart här hemma så att vi kan komma igång. På onsdag åker Nora och jag till Sverige och på lördag kommer pappa också, det ska bli så mysigt. Det ser ut som att det ska vara fint väder också så det blir helt underbart! 
Ha en fin måndag ♥

De senaste dagarna

publicerat i Nora 6-9 månader;
Det här med att Nora sover längre på förmiddagarna ser ut att vara något som håller i sig. Numera sover hon mellan 1-2, ibland 2,5 timme! Tidigare sov hon ganska så exakt 30 min, men jag vet inte helt vad det beror på men tror det är ganska skönt för henne att få vila ut ordentligt. Hennes dagar brukar ju börja vid 06.30, så klart att hon är trött vid 9-9.30 tiden och behöver sova. Det bästa med att hon sover länge, är att komma in till henne när hon vaknar och mötas av världens gladaste tjej! Åh, hon ligger och smilar från öra till öra och pratar och berättar om alla fina drömmar hon har haft. Det är en underbart start på dagen! 
Noras andra tand har börjat visa sig! Den första visade sig förra fredagen och den har redan vuxit och blivit vass. Den andra tanden upptäckte jag igår, som ett litet risgryn jämte den andra. Hoppas den växer upp lika snabbt som den andra! Hon har fortfarande ont men nu tror jag det beror på den nya som är på väg att tränga igenom och att när den är uppe precis som den andra så slipper hon förhoppningsvis att ha ont. Skönt att de kommer samtidigt, att allt det onda kommer på en gång istället för att det ska gå veckor mellan varje. Nu dröjer det nog lite innan de två små framtänderna där uppe kommer, hoppas vi, så att hon hinner pusta ut emellan. 
Lilla fröken nyfiken har börjat ta sig runt i vardagsrummet här hemma. Man lägger henne på ett ställe och plötsligt är hon på ett annat. Hon drar sig fram med hjälp av armarna och lite ben och jag väntar spänt på att se vilken teknik hon vill börja använda när hon ålar på riktigt. Alla bebisar har ju sin egna teknik och det är så facinerande att se hur de bär sig åt! 
Sitta har hon också blivit en mästare på. Gärna på lite mjukare underlag som stöttar lite, men hon kan sitta upp i långa stunder nu och till och med leka med sina leksaker samtidigt. Så mysigt!
Något annat stort är att Nora fick en kusin igår! Igår klockan 21.07 kom Karls syster Vibekes bebis till världen, en dag innan beräknat, precis som Nora. Vi längtar efter att få träffa den lilla och det ska bli så mysigt att se de växa upp tillsammans! Välkommen till världen och familjen, lilla vän ♥